Development Software Technology

De 3OT software bibliotheek die ons sneller laat bouwen

Bij 3OT hebben we meer dan 20 jaar ervaring met PLC-software en hardware projecten We hebben alle soorten installaties voorbij zien komen. Wat ons opviel, is dat we vaak dezelfde dingen opnieuw programmeerden. Daarom hebben we dit aangepakt en het is nu één van de grootste troeven van 3OT.

Waarom een gestandariseerde biblotheek maken?

Elke installatie is anders, maar als je wat dieper kijkt, is elke machine een verzameling van sensoren, kleppen, motoren, enzovoort. Motoren moeten op een bepaald aantal toeren per minuut draaien en kleppen hebben specifieke statussen (open, dicht, in beweging, etc.). Daarom hebben we nagedacht over een modulaire aanpak voor onze PLC-projecten, zodat we deze gestructureerd en herbruikbaar kunnen opbouwen. Hierdoor hoeven we niet steeds weer opnieuw van nul te beginnen.

Het plan:

Na lang nadenken zijn we tot de volgende aanpak gekomen. We beginnen altijd met een basisopzet, de boilerplate die nodig is om projecten op te starten. Hierbij maken we gebruik van GIT, services in Docker-containers en een standaardbibliotheek met implementaties van alle apparaten die we willen bedienen (zoals kleppen, motoren, en sensoren). Deze implementaties bevatten parameters voor configuratie zonder de volledige code vrij te geven, wat een abstractie in de PLC-code creëert. Hierdoor kunnen we sneller configureren en opleveren.

Uiteraard zijn er altijd projectspecifieke vereisten die we niet in de standaardbibliotheek kunnen opnemen, maar die we wel kunnen onderbrengen in applicatiespecifieke bibliotheken.

Het resultaat:

100+ modules, duizenden lijnen code en een paar jaar verder is onze bibliotheek beter dan ooit. Projecten worden nu in een razendsnel tempo opgestart. Waar vroeger de ins en outs van PLC-code beheerd moest worden, kunnen nu met een paar uur uitleg en een beetje programmeerkennis complexe projecten opgezet, gesimuleerd en gedeployed worden.

Daarnaast is alle code in elk project gestandaardiseerd, wat onderhoud en legacy code sterk vermindert.

Wil je meer weten over onze aanpak of onze uitgebreide bibliotheken? Aarzel niet om ons te contacteren.